ПЕТИЦИЈА ПАРОХИЈАНА ИНЗБРУШКИХ И ЊИХОВИХ ПРИЈАТЕЉА

Innsbruck_Herz_Jesu_Kirche_Maximilianstraße.JPG

Његовом Преосвештенству, Епископу аустријско-швајцарском Г. Андреју Ћилерџићу:

Ми православни и верујући хришћани, припадници Српске православне цркве у Епархији аустријско-швајцарској и верници парохије у Инзбруку, обраћамо се Епископу Андреју са недвосмисленим писмом подршке нашем свештенику проти Александру Столићу, као и Црквеном одбору Српске православне црквене општине Инзбрук.

Наша је морална обавеза да после огромног труда нашег уваженог проте станемо на страну истине и правде. Јасно нам је да нешто не функционише када смо видели да наш свештеник отац Александар не служи већ две недеље у нашем храму.

Речено нам је да се ради о некаквој „ванредној ситуацији“ за коју нам нико није објаснио шта то тачно значи нити колико ће то тачно трајати. Колико нам је познато Ви сте га казнили забраном свештенодејства из Вама знаних а нама несхватљивих разлога.

Имали смо већ прилике да доживимо сличну ситуацију пре пет година када је нашу парохију морао да напусти наш тадашњи парох, отац Видослав Вујасин, који је такође, као и сада прота Александар Столић обављао одличан посао и служио је Господу и народу. Ви сте тада у Инзбрук поставили оца Александра, којег смо прихватили и заволели. Међутим, овај пут нећемо бити неми посматрачи, као и пре пет година. Несхватљиве се ствари дешавају стижући из Беча, а поново инзбрушки парох из неких разлога није подобан...

Након Свете Литургије, служене на празник Светог Сисоја, дана 19. јула 2020. у Инзбруку, а коју је служио архијерејски намесник за Западну Аустрију, отац Драган Ерић из Салцбурга, сазнали смо да нажалост отац Александар није једини којим се отежава и онемогућава да обавља своје дужности, већ да је то случај и са значајним бројем других свештеника и парохија у Аустрији.

Уважени Владико Андреје, ми као верници инзбрушке парохије, најљубазније желимо да ставимо до знања да се нећемо повући у нашој намери да дамо подршку нашем пароху, нашем Црквеном одбору, нашој црквеној општини и верујућој заједници, а самим тим и нормалном функционисању наше Свете мајке цркве у Аустрији.

Као први међу једнакима, Ви, као наш уважени Епископ, који је одговоран за нормално функционисање парохија и читаве наше Епархије, а које је тренутно онемогућено из разлога и нелогичних поступака који су само Вама познати, бићете на крају одговорни за поделе међу народом и нове сумње и нападе на нашу Свету мајку цркву, што нажалост нико није очекивао, а o чему Вас је и наш Црквени одбор недавно подсетио.

Ова петиција, коју ћемо проследити и Његовој Светости Патријарху Српском Г.Г. Иринеју, је још један покушај да Вас замолимо да поново омогућите нашем проти Александру Столићу да нормално обавља своје дужности према Богу и нама, а самим тим омогућите наставак успешног рада наше парохије.

Да није настала ова ситуација ми бисмо предлагали да нашег проту, оца Александра, унапредите у чин протојереја-ставрофора, за све што је у протеклих пет година учинио за добробит наше Свете мајке цркве и свег нашег верујућег народа, а чији је врхунац био коначно добијање сопственог храма и то не било ког, већ једног велелепог храма у самом центру главног града покрајине Тирол, где сада по први пут могу да се чују православна црквена звона.

До добијања храма био је дуг пут, а знамо да је наш прота Александар 2015. године од Вас постављен за архијерејског намесника за Западну Аустрију, па 2017. године од Вас унапређен у чин протојереја за сав труд и ревносни рад на парохијама, које су му поверене. Отац Александар нама није непознат ни од раније. Врло добро познајемо његов рад, помагали смо и подржавали и раније док је још био у Куфштајну, а тако смо чинили и чинимо откако је дошао у Инзбруку, и надамо се да ћемо и даље чинити, јер је једина исправна и праведна одлука за све нас, да он свој започети Верољубиви рад и настави овде, заједно са свима нама.

Из свега горе наведеног и због многих других позитивних ствари, које смо могли да развијемо у последњих пет година откако је прота Александар Столић са нама, овом петицијом и својим потписима, предлажемо и најљубазније и хришћански, као стадо светосавско, молимо Вас да скинете забрану свештенодејства проти Александру Столићу и омогућите нормалан и несметан успешан наставак досадашњег рада наше парохије.

Желимо и да појаснимо да ми овом петицијом не дајемо било ком појединцу подршку. У овом случају то је отац Александар, али и да је био било који други свештеник и да је исто тако марљиво и несебично полагао свој труд за добробит свих нас и њему бисмо давали исту подршку, као што је сада дајемо њему и свим члановима Црквеног одбора.

С Вером у Господа животворног, надамо се да ћете Преосвећени Владико ову нашу молбу пажљиво прочитати и да ће по Божијој милости одлучити и донети одлуку, којом ћемо сви ми и сав наш народ моћи да се поносимо и с Миром и Љубављу да наставимо наш парохијски живот са још већим еланом и саборношћу, подсећајући да као чланови Српске православне цркве имамо право и одговорност да реагујемо на све што нам се чини неправедним и погрешним, јер црква то смо сви ми – народ!

С Богом,

Потписници ове молбе / петиције:

Парохијани Инзбрук    Kontaktirajte autora peticije