Иницијатива против рушења Генералштаба

Петиција под називом Иницијатива против рушења Генералштаба” покренута је због недавних изјава почетком фебруара из политичких кругова да је могуће скидање заштите споменика културе са овог здања, што је за сваку осуду. Зграде Генералштаба и Министарства одбране на раскрсници Кнеза Милоша и Немањине улице су дело чувеног српског архитекте Николе Добровића (1897-1967), подигнуте у периоду од 1954. до 1963. године, и представљају једино дело овог великана на територији града Београда.

Дело Николе Добровића спада у највреднија и најзначајнија дела послератне Модерне на простору Београда и Србије, а и шире, нарочито на простору некадашње Југославије.
Нажалост, овај објекат је страдао у два напада (30. априла и 7. маја) 1999. године током НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију, иако је објекат био претходно испражњен од стране Војске Југославије. Од тада па до данас, Генералштаб је препуштен на милост и немилост времена и заборава. То траје већ четрнаест година, што је недопустиво.

Ови наводи из политичких кругова су уздрмали помало успавану архитектонску сцену која све јаче и јаче диже глас против скидањa заштите споменика културе и против рушења овог здања. To je утицало и довело до јединственог и чврстог става струке да се ове зграде не смеју срушити под паролом -
Реконструкција ДА - рушење НЕ. Рушењем овог здања се руши историја, меморија и памћење у најмању руку.

Поводом ових навода огласиле су се и архитектонске институције као што су: Академија архитектуре Србије (ААС), Друштво архитеката Београда (ДАБ), Удружење архитеката Србије (УАС) и ДО.КО.МО.МО Србија, које су јединствене у ставу очувања овог здања.

Петицију је покренуло уредништво странице на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook) Српски архитекти | Serbian architects”
, којe је става да овај објекат модерне архитектуре у Београду, дело архитекте Николе Добровића, треба реконструисати и довести га у првобитно стање.

Такође, на јутјубу (youtube) je oбјављен видео о иницијативи, где се могу видети ставови одређених архитеката и институција против рушења Генералштаба. У плану су и друге активности у наредном периоду, које ће бити врло креативне природе.

Више информација на следећим линковима:

И на сајту „Српски архитекти | Serbian architects”:

Снимак на јутјубу:

Предавање арх. Бојана Ковачевића о архитектури Добровићевог Генералштаба:

O иницијативи петиције против рушења има на следећим адресама:

Уредништво странице „Српски архитекти | Serbian architects”    Kontaktirajte autora peticije