Право на приватност и на лично мишљење

Ово је петиција која жели да подстакне људе у одбрану права на приватност и слободно мишљење које је на примеру медијске хајке на Јелену Поповић Ивановић, професорку Средње машинске школе у Новом Саду, видљиво у свом најгорем облику. Њој прете казне за изјашњавање свог мишљења на интернету, тачније Фејсбуку, јер су мењањем основног значења и додавањем других значења том изјавом манипулисали неки медији на начин који тежи да створи револт према одређеним групацијама у народу.

Јелена је изразила свој став о медијској пропаганди на тему хомосексуално оријентисане популације, као и своје мишљење о истој тој популацији и о степену права етничких мањина у Србији, и то није урадила јавно, него на сопственом, приватном профилу на друштвеној мрежи Фејсбук. Она је у одвојеним коментарима, који немају наративну повезаност један са другим, на Фејсбуку писала патриотске статусе које су припадници медија изврнули до потпуне промене значења, извлачили су делове реченица, па чак и речи из контекста и убацивали у своје тенденциозно написане контексте у новинама и телевизијским вестима како би наместили да изгледа као да горе поменута особа шири расну, верску и националну мржњу, што уопште није тачно!

Хајде да покажемо да не могу нас, обичне грађане без политичког утицаја, да газе људи који су у управном систему на позицијама које су изнад нас. Не дозволимо да подлегнемо њиховој тортури и уливању страха, прогону и претњама законски неоснованим санкцијама!

Велики је проблем да обични грађани без политичког утицаја и без отвореног нецензурисаног приступа средствима јавног информисања неосновано одговарају, или им се прети одговорношћу за исказивање сопствених мисли, ставова и осећања или да им се прети одговорношћу за дела која нису учинили. Људи који отворено позивају на насиље су у мањини у Србији, али се расположење у народу често, ако не и увек, представља другачије од овог, да би се из неких нама непознатих разлога стекла слика о агресивном расположењу у народу. Та слика коју медији вештачки стварају својим манипулацијама (променом значења, променом

контекста, сублиминарним порукама и самим интонирањем извештавања у вестима) урушава нам углед у свету, нажалост.

Уходити лична мишљења обичних припадника народа и манипулисати изјавама људи из народа на медијима, неопростиво је зло којим се покушава застрашити народ од слободе изражавања својих ставова
Молим вас подржите ову петицију, дајте потпис и не дозволите да Јелена Поповић Ивановић буде кажњена нити доведена у било какав неповољан положај због натписа којима је изразила свој лични став у кругу својих пријатеља на фејсбуку.

Вама ништа не значи и не кошта вас ништа да потпишете, док професорки Јелени Поповић Ивановић значи пуно, као и свима нама који желимо имати право на приватност и на изражавање својих ставова.

Унапред хвала!

ОСНОВНО ПИТАЊЕ ОВЕ ПЕТИЦИЈЕ ГЛАСИ:

ПОТПИСУЈЕМ ОВУ ПЕТИЦИЈУ У ЗНАК ПОДРШКЕ СТАВУ ДА ЈЕЛЕНА ПОПОВИЋ ИВАНОВИЋ НЕ СМЕ БИТИ ЗАКОНСКИ ГОЊЕНА, КАЖЊЕНА, ПРОГОЊЕНА И ЗАСТРАШИВАНА ОД СТРАНЕ ЉУДИ И ГРУПАЦИЈА ЗБОГ ИЗНОШЕЊА СВОЈИХ СТАВОВА НА ФЕЈСБУКУ. ПОТПИСИВАЊЕМ ОВЕ ПЕТИЦИЈЕ БРАНИМ ТО ИСТО ПРАВО ДА СЛОБОДНО ИЗРАЗИМО СВОЈЕ СТАВОВЕ И ЗАШТИТИМО ПРИВАТНОСТ ИСТИХ, КАО ПРАВО СВИХ ГРАЂАНА КОЈИ ЖИВЕ У СРБИЈИ.

Никола Увалић

Никола Увалић    Kontaktirajte autora peticije