Uvođenje kaznenih mera roditeljima

Nasilje u školama prevršilo je svaku meru normalnog poimanja stvari. Pojam školske ustanove polako gubi svaki normalan smisao. Deca svakodnevno daju sebi za pravo svakakvo ponašanje, od verbalnog do fizičkog nasilja. Povređuju se međusobno, a sada i nastavna lica polako počinju da budu na udaru i to sve više i više. Škole postaju opasna mesta, a edukativni sistem i njegova svrha počinje da se gubi u moru zakona o pravima koja su u našim uslovima neprimenljiva, s obzirom na okolnosti u kojima svi živimo. Ako nastavna lica nisu zaštićena i ako su deci data prava koja se zloupotrebljavaju, kako edukovati ili zaštiti decu od dece-nasilnika kratkih fitilja kojih je svakim danom sve više?! Mirna deca i nastavnici se povlače. Novine se sve češće pune vestima o deci iz škola..i to nisu pozitivne vesti o priredbama, takmičenjima, napredovanju, već o vršnjačkom nasilju, nasilju prema nastavnicima/profesorima. Gde ćemo biti sutra?

Ovom peticijom ukazalo bi se na neophodnost potrebe za drastičnijim merama zaštite i popravljanja oskrnavljenog edukativnog sistema. Uvođenje kazneno-novčanih mera roditeljima nasilne dece, bilo da je verbalno, bilo da je fizičko nasilje u pitanju(u zavisnosti od stepena nasilja). Kad se udari gde najviše boli(nažalost)-po džepu, onda će se više obratiti pažnja na vaspitanje. Radi bezbednosti dece i nastavnika po školama nasilni počinioci moraju da se kazne, kazne moraju biti oštrije, inače niko od nas sutra neće biti bezbedan-ta deca nisu samo u školama, a sutra će porasti. Kao maloletna lica pred zakonom nisu toliko odgovorni, ali njihovi roditelji ili staratelji jesu. Ovakvim zakonom će ozbiljnije obratiti pažnju na ponašanje svoje dece.

Nastavna lica, radi opšte bezbednosti, treba da dobiju status službenog lica.

Ova tema, tema nasilja, se provlači godinama. Niko ne obraća pažnju, čak ni oni koji bi najviše TREBALO o tome da brinu, dok ne bude prekasno. Sutra će biti mnogo kasnije nego pre pet godina, pre tri, nego danas. Sve je gore.

Bezbednost nestaje. U kakvom okruženju želimo da živimo? U kakvom okruženju deca TREBA da rastu? Dok okrećemo glavu i zatvaramo oči, "neko će drugi" -nećemo daleko stići.

Poštovani,

pošto dobijam pitanja ko stoji iza ove peticije, evo i odgovora koji sam dodala na kraju peticije da bi oni koji tek budu čitali ovaj predlog mogli da znaju o čemu je konkretno reč. Dakle, nikakva organizacija ne stoji iza mene kao pojedinca, samo moja svest i savest koja će nadam se pokrenuti i vas. Evo teksta koji možete videti u peticiji, a koji je dodat:

"Napomena: Ovu peticiju pokrenula sam kao pojedinac. Razloge za pokretanje mislim da nije potrebno posebno naglašavati jer su očigledni. Dakle, isto tako- kao pojedinac, i sami znate, ne mogu mnogo, ali ako se udružimo šansa da se nešto promeni je mnogo veća.  Deo o školi je samo deo problema. Naravno, svaki predlog u osmišljavanju primene i izbegavanju zloupotrebe je dobro došao, kao i vaše lično angažovanje jer smo u ovome svi.