Петицијa за постављање новог свештеника

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић) - слуга Бога живога

/ #31 Тема ове петиције је озбиљна и захтева зрелост и посвећеност одбрани и спасавању наше светиње у ЈАР

2015-01-27 23:34

Бог ти помогао брате Аписе! Изгледа да су све данашње "десне руке" попа Исмајла (срамоте СПЦ у Јоханесбургу), нецрквени људи и атеисти који, за 11 година колико сам у Јоханесбургу био старешина храма, нису били 11 пута у цркви свеукупно. Тако је дефинитивно и са том женом Стајком. Као што сада већином нису потребни ни побожни попови који се Богу моле у народ уче светој вери и путу вечног спасења (него попови новотарци, екуменисти, бизнисмени, политичари, лопови, шпијуни, преваранти....), тако нису већином потребни ни верници, ни родољуби, ни побожни Срби да буду помоћници свештенику - него се за помоћнике, чланове Црквеног одбора и "десне руке" - такође траже људи сличних квалитета као што је и поп. Управо тај филм сада гледате у Јоханесбургу у нашој светињи.

Заиста не могу да напишем ништа пуно о тој жени за коју ме питаш, осим да сам је за 11 година видео свеукупно не више од десетак пута у нашој цркви у Јоханесбургу. Једном је помагала за време Томинданског празничног ручка у црквеној сали и видео сам, када се све завршило и када је кренула кући, да је у неким кесама изнела пуно ствари из кухиње у свој аутомобил (а дошла је празних руку или је можда донела једну кесу неког јела за ручак). Да ли је ту било и есцајга, кухињских предмета, алата, или хране... нисам никада сазнао. Бог зна и свакоме ће дати по делима његовим. Поздравио сам се тада са њом у пролазу и решио да прогледам кроз прсте са чврстом решеношћу да ако се било шта слично понови, следећи пут позовем полицију и обавестим чланове Црквеног Одбора. Прогледао сам кроз прсте јер сам тај дан имао пуно важних гостију и великих обавеза. У том тренутку (када сам приметио да се нешто чудно дешава), чекали су ме наш и грчки Владика да испратим амбасадоре Русије, Грчке и Кипра и стварно нисам имао ни времена ни могућности да се бавим том женом. На срећу, више се никад тако нешто није поновило, а није имало ни када, јер сам је следећи пут видео после годину дана и она више није учествовала у помагању у кухињи или било у чему таквом, као што код мене није учествовала ни раније у било чему сличном, нити је та жена долазила, нити имала додирних тачака са нашом светињом у Јоханесбургу.

Али, заиста мислим брате Аписе, да своје коментаре везане уз ову петицију, треба да држимо на нивоу зрелости, озбиљности и компетентности, а прича о тој жени (за коју си ме питао и о којој написах пар реченица по твојој молби), заиста срозава умногоме ниво и квалитет озбиљности главне теме која нас је све овде окупила и које треба да се држимо чврсто и неполоебљиво и осветљавамо чињенице и истину бескомпромисно. То од нас захтева и наша светиња у Јоханесбургу о којој бринемо. Та брига за једину Светосавску богомољу у Африци, је сигурно и мотивисала писце петиције да се обрате и изнесу петицију јавно, док не буде прекасно, да не да Бог.

Благослов Божији и Светитеља Саве нека буде са свима вама!