Петицијa за постављање новог свештеника

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић) - слуга Бога живога

/ #47 ОТЕТО - ПРОКЛЕТО

2015-02-05 00:02

Време ће тачно показати и знаће се ко је ко и ко је шта радио за српску светињу у Јужној Африци, ко је доприносио, а ко је чинио штету, ко је градио, а ко разграђивао, ко је сабирао, а ко расипао, ко је живео по истини и правди, а ко по лажи и неправди, ко је био добронамеран и наиван, а ко лукав, препреден, злонамеран и лицемеран (било из Јоханесбурга, Београда, Чикага или Беча...). Ко је гајио гостољубље, братољубље, а ко је свом сину, свом брату и својим добротворима копао јаму, подметао клипове у точкове и забадао нож у леђа по претходно скројеном и утаначеном "благословеном" сатанском плану. Свевидећем оку Божијем нема ништа непознато.

Псалам 138.

1. ГОСПОДЕ, испробао си ме, и познао си ме;
  2. Ти си познао седање моје и устајање моје;
    Ти си разумео помисли моје издалека;
  3. стазу моју и меру моју испитао си,
    и све путеве моје предвидео си.
  4. Јер нема речи преварне на језику моме.
  5. Ево, Господе, Ти си познао све, и последње и прво;
    Ти си ме саздао и ставио си на мене руку Твоју:
  6. Чудесно је знање Твоје за мене,
    надјача ме, не могу према њему.
  7. Куда ћу поћи од Духа Твога,
    и од лица Твога где ћу побећи?
  8. Ако узиђем на небо, Ти си тамо;
    ако сиђем у ад, присутан си;
  9. ако узмем крила своја ујутро
    и настаним се на крајевима мора,
  10. и тамо ће ме рука Твоја водити,
    и прихватиће ме десница Твоја.
  11. И рекох: Еда ли ће ме тама погазити,
    и ноћ (бити) светло у уживању моме?
  12. Јер се тама неће помрачити од Тебе,
    и ноћ ће као дан просветлити се;
    као што је тама њена, тако је и светлост њена.
  13. Јер си Ти створио бубреге моје, Господе,
    прихватио ме од утробе матере моје.
  14. Исповедаћу и славити Те, јер си ме страшно удивио;
    чудесна су дела Твоја, и душа моја зна (то) веома.
  15. Не сакри се кост моја од Тебе, коју си створио у скривености,
    и састав (=ипостас) мој у дубинама земље;
  16. неуобличен (зачетак) мој видеше очи Твоје,
    и у књигу Твоју сви ће бити уписани;
    у дане саздаће се, а никог (још) нема у њима....

"Јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видјело изићи" (Лука, 8 17). "Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом" (Његош, Горски Вијенац).

У нашој српској светињи у Јоханесбургу, ево већ пуних годину дана, трагови безбожника (који "уз благослов" светињу отеше - украдоше) смрде нечовештвом, непоштењем, лажју, сплеткама, манипулацијама, клеветама и преварама. Памет је њихова кратка, а савест немирна и нечиста. Страха од Бога код њих нема, ни стида пред људима. Вера је у њих као у Турчина. Душе су им празне. Погледи мртвачки. Језик поган. Ум скучен и ограничен. Не знају или неће да знају оно што је наш народ знао од искона да је отето - проклето.....

Отето - проклето, стара изрека, потпуно истинита и у доста случајева породичног проклества је баш по среди нешто што је отето од некога, новац, земља, имање и тако даље и пошто знам много примера из околине и шире, стекао сам утисак да потомци горе пролазе ако је њихов предак отео нечију земљу, него да је убио некога, звучи чудно ал тако ми делује.

Еве један пример, мој прадеда прода једно парче земље и купи веће парче поред реке и замоли једног свог доброг пријатеља који је радио у граду у катастру да ту земљу укњижи на његово име кад оде на посао и овај сутрадан оде на посао и укњижи на своје име, место на име мог прадеде и то тако прође, док је тај пријатељ био жив, све било како треба, земља се обрађивала, нико ништа није посумњао и кад умре тај пријатељ, појаве се његови потомци и узму своје наследство па и ту отету земљу и шта би, један син му умре од оне најгоре болести, други се обеси, трећег прегази воз, ћерка умре на порођају, остала деца исто од неких болести и затре се цела породица...      Због чега ?  Због једног парчета земље.   Отето - проклето !

Стари људи су овога били свеснији него ми данас, није се џабе гледало ко је из које и какве породице кад се женило и удавало јер нису ту у питању само "лоши гени" (ако су били лопови, убице итд) већ и проклетство.

(Симеон)

Преузето са сајта pravoslavniforum.com

Постоји и једна српска народна пословица: "Бог није мачка, па да одмах скочи, очи да вади". На жалост, ове особине Божије: љубав, човекољубље, милост и дуготрпељивост, преваре многе безбожнике, непоштене, преваранте, клеветнике, лажове, отимаче, лопове и њима сличне, па сматрају ако су украли, отели, преварили, слагали.... па им се ништа лоше није десило, да могу тако да терају бесконачно. Не. Господ чека покајање и исправљање нашег живота. Промену нашег живота на боље. Уколико до тога не дође, онда Господ опет не кажњава јер је Љубав, него се повлачи и склања (терамо га својим гресима, страстима и пороцима), а онда долази ђаво - праисконски непријатељ Божији и рода људског, заузима место Божије у животу непокојанаих грешника и онда он завлада човеком и даје му по његовом нахођењу сва могућа зла, патње и проклетства.

Да нас Господ благи, човекољубиви и свемилостиви сачува од свакога зла!

Оче наш, који си на Небесима
Да се свети име Твоје
Да дође Царство Твоје
Да буде Воља Твоја
И на земљи као што је на Небесима
Хлеб наш насушни дај нам данас
И опрости нам дугове наше
Као што и ми опраштамо дужницима својим
И не уведи нас у искушења
Но избави нас од злога.