Zadarska ulica -Ulica Olje Ivanjicki

Fond Olge Olje Ivanjicki

/ #14 Re: Nasledstvo

2015-09-12 18:39

#12: Mila - Nasledstvo 

Zaostavština Olje Ivanjicki je na čuvanju u Istorijskom muzeju Srbije. Nažalost, sporo se sve rešava i to je tako. Pare su joj na računima u bankama koje je imala. Lične stvari takođe su u Muzeju. Dakle, sačuvano je sve, a komisija koju je odredio sud nije bila nekompetentna - tu su bila dva viša kustosa Istorijskog muzeja i jedan nezavisni član kao id va člana Fonda. Sud ima sve podatke kao i odluke koje je donosio u smislu očuvanja imovine. 

Grafike koje Fond Olge Olje Ivanjicki prodaje su ovlašćene reprodukcije sa zaštitnim pečatima nosioca autorskog prava koji je to postao za života Olje Ivanjicki. Nikakve javne tajne nema. Svako može da pita gde je imovina i da proba da odgovor dobije u sudu, od nadležnih privremenih staratelja. Olljin atelje je od dana smrti vlasnice bio zaštićen.

Mržnja nekoliko pojedinaca, svih šest godina je usmerena na Fond iako Fond uopšte ne pretenduje da tu imovinu zadrži, mada je to bila Oljina želja, nego pokušava da zajedno sa državom i gradom dođe do trajnog rešenja za pitanje postavke dela Olje Ivanjicki. Fond je napravio 30 izložbi za šest godina, što je izuzetno teško u uslovima kada je imovina kod privremenog staratelja, mi radimo koliko možemo da delo i život Olje Ivanjicki ne padnu u zaborav dok se sve procedure ne reše i dok se ne dođe do trajnog rešenja. A tabloidne novine koje tabloidno objavljuju tabloidne tekstove koje im neko poturi nisu za ozbiljnu priču. I pritom, žalosno je Olju Ivanjicki i bilo kog zaslužnog umetnika spuštati na nivo tabloida. Nažalost, neki "dušebrižni" ne shvataju da je Fond, koji je Olja Ivanjicki za života osnovala, jedini legitiman da ZVANIČNO od države traži rešenje za ovu zaostavštinu. Fond nije neprijatelj imovine Olje Ivanjicki niti bi mogao da je otuđuje kada bi je posedovao, morao bi opet da je institucionalizuje, kako mu piše u osnivačkom aktu. 

Inicijativu za ulicu pokrećemo mi jer su to od nas tražili naši sugrađani. I hvala im na podršci. A mi smo samo motor koji kao pravno lice i fondacija može da pokrene zvanično ovu inicijativu.