Az akác legyen hungarikum!
Quoted post
Szarvasbogár |
#1363 Én a tölgyekkel vagyok2014-02-11 09:47Óvatosságra intenék mindenkit ebben a kérdésben! Magyarországnak az akác olyan, mint Borneónak az olajpálma vagy Ausztráliának a cukornád varangy. Tájidegen faj, amely sok hasznot hoz az embernek, de a vele életközösségben élő növény-, állat-, gombafajok száma csekély. Az akácerdők ilyen értelemben ugyanolyan ún. „kultúrsivatagok”, mint a búzaföldek, kukoricaföldek stb. Nem kell biológusnak lenni, hogy lássuk a különbséget. Látogassunk el egy homoki tölgyesbe! Fajok százai, ezrei élnek e fákkal közösségben, EGYENSÚLYBAN, ökoszisztémában. Nem véletlen, hogy a védett növény és állatfajok jelentős része ilyen élőhelyekhez kötődik. A nehézség „csak” annyi, hogy ilyen erdőkből mára már csak zsebkendőnyi foltok maradtak. Ezeket (ill. minden még megmaradt természetes élőhelyet, leygen az erdő, mező, sziklagyep stb.) minden erőnkkel védeni kellene, megőrizni a következő nemzedékeknek!!!! Az akác akkora területeket borít itthon, h kiírtani lehetetlen. Ahol akác van, ott termeljék ki tüzifának, ültessék újra és legyenek méhészetek. De ahol nincs, oda már ne telepítsünk! És pláne ne magasztaljuk! Van egy feloldhatatlan ellentét a természetvédelem és a – rövid távon- hasznot hozó egyéb ágazatok között (pl. erdészet, méhészet, vadászat, halászat, vízgazdálk., ökoturizmus stb.). Ez mutatkozik itt is meg és az aláírók nagy számát nézve sajnálatos módon megint a természetvédelem fog alul maradni. Az emberek fejében még mindig valamiféle mindenhatóság-gondolat uralkodik (nacionalizmussal áthatva). Mindamellett persze mégis mindenki „zöld”, mindenki természetszerető és az esőerdőket is mindenki védené. De ha a mi erdeinkről van szó, akkor rögtön más a szemlélet, abból mindenki kivenné a hasznát… Az Unió sok – egyébként jóhiszemű- kezdeményezése ment már félre és lett az eredménye hatalmas károkozás. Ilyen volt például az elmúlt évtizedekben az erdőtelepítések támogatása. A minőségre tekintet nélkül, csak a mennyiség számított. Most ezen változtatnának, és ez a szemléletváltás nagyon is időszerű!!! Elképesztő, hogy még ma is büszkék egyesek arra hány hektárnyi akácost telepítettek. Nem vagyunk/lettünk mi sem okosabbak a láplecsapoló, folyóelterelő, bölénykiírtó stb. elődeinknél. Egy Woody Allan idézet jut erről az egészről az eszembe: „Sokkal inkább, mint valaha, az emberiség válaszút előtt áll. Az egyik ösvény a kétségbeeséshez és a végső reménytelenséghez vezet. A másik a teljes pusztuláshoz. Imádkozzunk, hogy bölcsen a helyes utat válasszuk!” |
Odgovori
ifjpalyizoltan |
#1401 Nem osztom Woody Allen nihiljét (Re: Én a tölgyekkel vagyok)2014-02-11 13:05:32#1363: Szarvasbogár - Én a tölgyekkel vagyok Tisztelt Szarvasbogár!
Nagyon nem osztom a hozzászólása legvégén Woody Allentől vett nihilista idézetet.
Nem tudom, hogy az akác hungarikummá nyilvánításának kapcsán tett pártoló hozzászólások között hány olyat olvasott eddig, amely a Kárpát-medence őshonos fafajait vagy az ezek alkotta erdei életközösségeket támadta volna. Én egyet sem. Akik itt aláírtak és hozzászóltak - még ha vannak is feleslegesen indulatos vélemények - nem valami ellen, hanem valami mellett voksoltak.
Hadd idézzem a petíció preambulumának egyik mondatát. "A magyar akácgazdálkodás – mely nem ellensége vagy vetélytársa a Kárpát-medence őshonos fafajaival folytatott természetközeli erdőgazdálkodásnak – mára minden egyes gazdasági és egyéb vetületével együtt nemzetközi fogalommá nőtte ki magát." Ezt a kijelentést továbbra is változatlanul fenntartom, egész egyszerűen azért, mert minden tagmondatában tény. A tények pedig makacs dolgok. Akik az akácot kedvelik, ugyanúgy szeretik Magyarország és a Kárpát-medence többi természeti értékét is. S nem egyiket a másik ellenében...
Baráti üdvözlettel!
a Kezdeményező egy nyírségi erdőmérnök |
Peticija za oslobođenje BOGDANA JOVIČIĆA
PROTIV SPOMENIKA DRAŽI MIHAILOVIĆU
Ne koncertu Ace Lukasa u Tvrđavi – Sačuvajmo spomenik kulture
Слобода за Андреjа Гњота!
Peticija da se pas Brankica vrati Fondaciji Vidak
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Vracanje Chipsy štapića sa kečapom
Pravda za zatočenog Srdjana Žunića
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Peticija za oslobođenje BOGDANA JOVIČIĆA
55482 Kreirano: 2025-09-19
SLOBODA ZA ČORAK FILIPA
6491 Kreirano: 2025-09-15
Sačuvajmo vrtić “Pionirski grad” - neko mora!
392 Kreirano: 2025-09-16
PETICIJA PROTIV UBISTVA PASA-ZA HUMANO REŠENJE PROBLEMA NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA
1647 Kreirano: 2025-02-11
Bez učešća Srbije na Evroviziji sa Izraelom
154 Kreirano: 2025-09-19
Bez secera u jaslicama – za zdrave navike nase dece
131 Kreirano: 2025-09-22
PETICIJA PROTIV UKIDANJA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA
3303 Kreirano: 2025-08-21
PETICIJA ZA OSTAVKU DIREKTORICE OŠ "SEVER ĐURKIĆ" U BEČEJU
101 Kreirano: 2025-09-19
Помозимо нашем Владики Григорију да оде на лечење
158 Kreirano: 2025-09-12
Обнова ОШ "Драга Станојковић" Село Раковица, Београд
652 Kreirano: 2025-08-29
Beneficirani radni staž za zaposlene u predškolskim ustanovama
324 Kreirano: 2024-10-03
Промена назива Улице Сајмиште у Улица жртава логора Земун
51 Kreirano: 2025-09-16
ОБЕЗБЕДИМО РЕДОВНОГ ПЕДИЈАТРА У КОВИЉУ И БУДИСАВИ
602 Kreirano: 2025-08-06
Tražimo izmeštanje teretne obilaznice van Pančeva
1115 Kreirano: 2025-08-08
SENZORI ZA ŽIVOT DECE! DIJABETES REVOLUCIJA
16120 Kreirano: 2023-11-06
Петиција за издавање употребне дозволе парку на Алтини
271 Kreirano: 2025-09-06
Ukidanje male mature
21 Kreirano: 2025-09-17
Optika Bela Palanka 2025.
157 Kreirano: 2025-09-12
Peticija za otkazivanje nastupa Đorda Davida na Danima Ludaje 2025.
106 Kreirano: 2025-09-11
Da imamo VODE u Vodovodskoj ulici!
16 Kreirano: 2025-09-19