PETICIJA PROTIV PRODAJE EP SRBIJE,TELEKOMA I DRUGIH KOMPANIJA

Gost

/ #4

2015-04-10 18:12

Potpisala sam peticiju zato bi naša država od prodaje imala samo kratkoročni dobitak, koji ne bi bio potrošen na ulaganja u nove proizvodne pogone.Vlada je najavila da će taj novac potrošiti delom na vraćanje skupih kredita, a delom na izgradnju infrastrukture. Sa obzirom na to da je domaća privreda u potpunosti uništena, ispada da bi se potrošio novac građana Srbije na puteve i pruge koje bi koristili strani investitori za transport svoje robe na druga tržišta. Pritom još dobijaju po 5000 eu za svakog zaposlenog srpskog radnika (opet iz budžeta). Novac koji dobijaju za svoju robu prebacuju na inostrane račune, kupujući u Srbiji devize i dodatno slabeći dinar i naše devizne rezerve.Od takvih "investitora" u budžet Srbije stiže samo neka crkavica od doprinosa koji se uplaćuju za radnike. Sa druge strane EPS, TELEKOM i drugi rade sa dobitkom (mada se naša vlast svojski trudi da prikaže suprotno) i svakodnevno pune budžet Republike Srbije. I to je dugoročno. Nama ne treba da se predstavljaju primeri iz nekih ekonomski jakih država u kojima je trgovina nacionalnim resursima normalna, jer su to države koje u svakom trenutku mogu da otkupe te resurse, ako im je to u interesu. Ako bi Srbija ostala bez ovakvih resursa, oni bi bili trajno izgubljeni, jer mi više nikada ne bi imali novac da ih vratimo u svoj posed. To je moje skromno mišljenje (nisam ekonomista).