Peticija protiv rušenja Ekološkog centra Arenaria

Ekološko udruženje građana „Arenaria“

eko.arenaria@gmail.com

Bela Crkva 26340

Poštovani sugrađani Bele Crkve i Republike Srbije,

ovim putem Vas obaveštavam da Ekološko udruženje „Arenaria“, zbog nerazumevanja i nekorektnog odnosa Opštinske uprave, je dovedeno u situaciju da mora da uništi tj. ukloni objekat koji je bio sedište i centar rada ovog udruženja. U dosadašnjem radu od 2011. god. naše udruženje je postiglo značajne rezultate u oblasti zaštite životne sredine i širenju ekološke svesti.

Uprkos svim našim pokušajima da ostvarimo korektnu saradnju sa Opštinskom upravom nismo naišli na razumevanje koje se najviše ogleda u očiglednom diskriminisanju u odnosu na druga udruženja u smislu dodele finansijskih sredstava za ostvarivanje projekata i egzistenciju udruženja. A najčudnije je što Opštinska uprava od udruženja zahteva plaćanje Lokalne komunalne takse za zemljište na kojem se nalazi Ekološki centar, u iznosu od oko 48.000 dinara na godišnjem nivou, po koeficijentu kao za profitabilnu delatnost, a na konkursu za finansiranje udruženja smo prošle godine dobili 0 dinara dok smo ove godine dobili svega 25.000 dinara koje nije dovoljno za bilo kakve aktivnosti udruženja. U više navrata smo podnosili zahtev da kao neprofitabilno, društveno korisno udruženje, budemo oslobođeni te takse, dobili smo negativne odgovore. Tražili smo da nam ukinu Urbanističku dozvolu ni to nisu hteli, tražili smo da nam izdaju bilo koji dokument koji nas oslobađa ili tereti....i to su odbili!

Zbog nedostatka dobre volje lokalne vlasti, ukoliko oni ne promene svoj stav a i građani ne pokažu veće interesovanje za opstanak Ekološkog centra, bićemo u situaciji da isti srušimo.

Ekološko udruženje građana "Arenaria"    Kontaktirajte autora peticije