Služenje vojnog roka u JNA uračunati u radni staž za penziju

Uvođenjem profesionalne vojske, muškarci koji su služili vojni rok u bivšoj SFRJ, koji je bio OBAVEZAN, oštećeni su time što im se vreme provedeno u JNA, čak ni ne uračunava u radni staž. Na taj način oni su prinuđeni da idu u penziju, najmanje, godinu dana kasnije. Da podsetim vojni rok za muškarce sa visokom stručnom spremom, trajao je 12 meseci, dok je za ostale bio nešto duži, čini mi se, za tri meseca. Danas muškarci ne idu u vojsku, niti im se preti zatvorskim kaznama za to; a, čak ih ni devojke ne odbacuju.

Smatram da treba ispraviti ovu nepravdu i uvođenjem odredbe da se vreme provedeno na odsluženju vojnog roka računa u radni staž. Napomenuo bih da ovde nisam govorio o metodama koje su primenjivane kako bi svi muškarci prošli takozvanu "Školu života",  a koje nisu mnogo marile za individualnost pojedinih vojnika, što je često imalo ozbiljnije posledice, nego produženje rada za period odsluženog roka. Normalno, ovde bi se mogla razmatrati kompenzacija za duševnu bol, ali o tome sada ovde nije reč.

Aleksandar Kržavac    Kontaktirajte autora peticije