Петиција за подршку очувању аутономије Православног богословског факултета Универзитета у Београду

Мрежа академске солидарности и ангажованости позива колегинице и колеге са универзитета у Србији и остале заинтересоване, да потпишу петицију којом се од надлежног министарства и управе Универзитета у Београду тражи да стану у заштиту аутономије Православног богословског факултета (ПБФ), као пуноправне чланице Универзитета. Указујемо да је Синод СПЦ следећим поступцима грубо прекршио и наставља да крши права наставника и аутономију ПБФ, а тиме и аутономију Универзитета у Београду.

1.       Синод Српске православне цркве је мимо свих законских овлашћења наложио декану Православног богословског факултета Универзитета у Београду да одузме право двојици наставника овог факултета да на њему предају. Епископ Максим Васиљевић, редовни професор и доцент Марко Вилотић лажно су оптужени да крше Статут Универзитета у Београду.

2.       Синод злоупотребљава институт обичајног давања сагласности за избор у наставничка звања предвиђен чланом 95. Статута ПБФ, те произвољно тумачи и повлачи одобрење наставницима, чиме нарушава радна права и аутономију наставника који предају на Универзитету у Београду. Након одбијања декана ПБФ Игнатија Мидића да отпусти поменуте колеге, Синод је извршио притисак на Наставно научно веће ПБФ да покрене процедуру за смену декана. Седница ННВ је заказана за 12. новембар.

3.       Синод се директно меша у унутрашња питања факултета и универзитета именовањем својих представника као „посматрача и изасланика на седницама факултетских тела, а међу њима и Савета Факултета“, противно Закону о високом образовању, Статуту Универзитета и Статуту ПБФ.

4.       Притисци на колеге са ПБФ трају још од иступа групе од 12 наставника и сарадника који су заједнички потписаним Ставом устали против Петиције за ревизију изучавања теорије еволуције у образовном систему Р. Србије. Патријарх Иринеј је 20. маја 2017. упутио декрет, који никада није повучен, којим забрањује јавне наступе свим наставницима, сарадницима и запосленима на ПБФ без његовог претходног одобрења.

Апелујемо на Универзитет у Београду и Министарство просвете, науке и технолошког развоја да спрече даље прогањање наставника и декана овог факултета. Такође, тражимо да се рад ПБФ врати у оквире регулисане Статутом Универзитета и Законом о високом образовању и да се из Статута ПБФ уклони одредба о давању сагласности Синода СПЦ предавачима на факултету, која се користи за унутар-црквене обрачуне којима не сме бити место унутар Универзитета.

Inicijativni odbor Mreže akedemske solidarnosti i angažovanosti (MASA)    Kontaktirajte autora peticije