Otvoreno pismo ministru nauke

Nepravda

/ #141 Peticija

2012-10-28 10:51

- Podržavam inicijativu i potpisao sam je pre svega zbog velikog nezadovoljstva koje osećam prema sadašnjem sistemu vrednovanja, koje dovodi do potpune komercijalizacije naučnog rada, uz obesmišljavanje kvaliteta istraživanja. Iskreno me ne zanima istorijat inicijatora ideje, pošto niko drugi nema nikakvu drugu inicijativu koja bi mogla da popravi stanje.
- Pratim diskusiju i potpisivanje peticije od prvog dana. Očigledno je da je u posledna dva dana došlo do konsolidacije redova "konzervativnih" naučnika u Srbiji koji su krenuli organizovano da diskredituju inicijativu. Smatram da bi trebalo na ovom istom sajtu organizovati i potpisivanje protiv peticije, gde bi se potpisnici morali ozvaničiti, odnosno navesti svoje ime i prezime. Na taj način bi stvarno videli kakvo je stanje među naučnicima kod nas.
- Isto tako mi nije jasno da u čitavoj diskusiji niko nije spomenuo pitanje plagijarizma. Smatram da bi hitno trebalo uvesti sanckije protiv višestrukih plagijatora, uz obavezno isključivanje sa budžetskog finansiranja u periodu od nekoliko godina.
- Što se tiče normiranja bodova za više autora, vidim da ste svi propustili bar dga značajna aspekta. Prvo - na fakultetima se za učestvovanje u nastavi prati samo broj radova na SCI listi, a ne broj ostvarenih bodova. Drugo - pri sticanju famoznih kategorija (A1-A6 ili T1-T6) u sadašnjem sistemu ocenjivanja, gde svaki autor dostavlja svoje radove, je praktično nemoguće pratiti broj koautora. To znači da bi normiranje imalo efekta samo pri izboru u zvanja, a tu se bodovi obezbedjuju na drugi način, koji ovde ne bih želeo da promovišem.