Otvoreno pismo ministru nauke

Posmatrač

/ #282 Providno...

2012-10-31 15:53

Ovakav tok diskusije uverava me u ono što mislim da je i osnovni razlog za ovu i ovakve peticije i razlog za postojanje "bibliometrijskih" grupa, komisija, odbora, klanova, lobija, naučne mafije, naučnog kiča...

Stvar je vrlo jednostavna.

Naime... Neke naše institucije (uglavnom naučni instituti), neke struke (uglavnom tzv. "prirodno-matematičke") i neke nauke (uglavnom tzv. "fundamentalne") imaju veće mogućnosti i veću tradiciju publikovanja rezultata istraživanja u prestižnim časopisima, a neke struke, nauke i institucije (tehničko-inženjerske nauke i fakulteti) mnogo manje mogućnosti, pa i manju tradiciju.

Veće mogućnosti su: enormni broj časopisa sa mnogo većim IF, više vremena za bavljenje naukom (instituti nemaju nastavu) i mnogo bolji uslovi za istraživanje (oprema, prostor, novac) i, što je najznačajnije, "fluidni" kriterijumi (koristim pristojan izraz) o tome šta je vredan naučni rezultat.

S obzirom da sam za neke pripadnike ovih struka/nauka radio uslužnu statističku, računarsko-programersku i grafičku obradu rezultata istraživanja, imam pravo da kažem da tu ima dosta "nauke koja je sama sebi cilj" i naučnog kiča. Iz razgovora sa tim mojim klijentima sam i stvorio pravu sliku u recenzijama, citiranju, plagiranju, dopisivanju koautora i sl. To što je ponekad u pitanju sofisticirana prevara, ne opravdava ni prevaranta, ni prevarenog.

S obzirom da je ponestalo para za podelu po projektima, bosovi u ovim "fundamentalnim" naukama "sa tradicijom" su predložili da se ovi iz tehničkih struka malo "bibliometrijski" pritisnu, jer se znalo da se u tehnici i srodnim strukama i na fakultetima napreduje na osnovu drugih kriterijuma. Iako je i tu bilo "nauke ispod svakog nivoa", prevara je imala manje razmere i amaterske domete. Razlog ovog pritiska je nastojanje da se ostvari prednost (čitaj - zarada) na osnovu promene pravila usred utakmice... Lukavo ili pokvareno - vi kažite.

U prvo vreme je nastao haos, a onda su se ovi iz inženjerskih nauka setili da rade isto što i "fundamentalisti": da muvaju sa radovima, citatima, koatorima, recenzijama, da plaćaju publikovanje, plagiraju, bezočno prepisuju, falsifikuju rezultate, izmišljaju eksperimente... Spisak je još duži.

Sada "fundamentalisti" imaju problem, jer je "blitz krieg" efekat (ne koristim slučajno izraz baš ovog porekla) iščezao, pa moraju da smisle nešto novo, da bi ponovo ostvarili prednost u odnosu na tehnički orijentisane istraživače i prave naučno-istraživačke radnike, uopšte.

E to je razlog za ovu peticiju, a jedan od dokaza je tok ove diskusije, struktura potpisnika i činjenica da se pokretači peticije ne bave inženjerskim strukama, nego, pre svega, propovedanjem o etici naučno-istraživačkog rada...

Šta je rešenje - pa da se razdvojimo... A vi onda pišite u M00, međusobno se citirajte i dopisujte se do mile volje :)