Otvoreno pismo ministru nauke

Stela

/ #436 Sve je pošlo naopačke za vrapce i mačke...

2012-11-09 11:37

Čitajući poslednje komentare, pade mi napamet stari, dobri Marfijev zakon: ako nešto samo može da krene naopako, krenuće. Kao da je imao u vidu naše jadno stanje u "nauci". Šta možeš očekivati od mediokriteta, usto još gramzivih (pardon,da nisu mediokriteti, ne bi bili gramzivi), sem da će uraditi sve naopako,ako mu dopustiš da misli svojom glavom.Kod nas je to potvrđeno milion puta. U soc. samoupravljanju svi su bili ubeđeni da mediokriteti vladaju, i da pametni ne mogu da dođu do izražaja, ali, tada je bar postojao neki korektiv u vidu javnog mnjenja, solidarnostii (ako se sećate, to je ono što čoveka čini čovekom)a i morala.Pošto mi imamo urođeni talenat da sve postavimo naopako (valjda inat), kapitalizam je kod nas shvaćen kao idealan društveni sistem za pljačku, legalnu, i odsustvo morala svake vrste. Sada na površinu, zbog takvog shvatanja,isplivavaju najgori,umesto, kao svuda u svetu najbolji, jer kapitalizam zahteva preduzetnički i pobednički duh.Bezakonje nije imanentno kapitalizmu, jer je svačije pravo (kapital) ograničeno pravom drugih. Pa i pravom države.Izgleda da smo mi ipak dobri samo u ratu. Srećan vam praznik, Dan primirja.