Peticija za donošenje Zakona o psihoterapiji

Quoted post

Gost

#15 Javna rasprava

2014-06-11 19:10

Potrebna nam je javna rasprava, i to sa duzim vremetrajanjem, da bi ustanovili sta zelimo i zasto to zelimo...Tu moraju da budu ukljuceni psiholozi, psihijatri, lekari, pravnici, mediji, citavo drustvo...Neki red mora da postoji, ali bojim se da skola (koja god modaliteta bila) ne moze stvoriti gotovog proizvoda-psihoterapeuta. Psihoterapeut se postaje marljivim radom i istrazivanjem odredjene oblasti, mozda bi vam se Frojd danas smejao kad bi cuo za licencu? Ko je njemu dao sertifikat? Gde je dobio licencu za psihoanalizu? Psihoterapeuti se hvataju za sertifikate, ne shvatajuci da ih sertifikat ne cini dobrim terapeutima...A sto je jos vaznije, nije bitno da li imate naziv psihoterapeut,savetnik, terapeut,psiholog, medijator, psihijatar itd, vec koliko cete zaista pomoci nekoj osobi koja pati da preuzme odgovornost za sopstvenu promenu...
I na kraju, zloupotreba ce biti, ponekad i mnogo vise sa sertifikatima(na Zapadu postoje mnoge greske od strane "skolovanih" strucnjaka), jer moje iskustvo govori da mnogi koji stalno posecuju edukacije i skupljaju sertifikate, zaborave da time vise pumpaju svoj ego, koji je izraz njihove nesigurnosti, pa onda kako mogu biti dobri terapeuti sa takvim egom? Kad je ego velika bolest covecanstva, i glavna smetnja u terapijskom procesu. Zato, nije potrebno kriti se iza sertifikata, vec stvoriti uslove gde se znanje pokazuje i dokazuje delatnoscu i rezultatima.

Odgovori

Ja

#16 Ja

2014-06-11 22:05:50

#15: Gost - Javna rasprava

Ja sam definitivno za uredjivanje ove oblasti ali vaš argument nije na mestu. Pa kako čemu licenca i sertifikat? Šta mislite kada bi se sutra lekarem zvao svako ko to želi i "misli da je dobar" a prethodno nije dobio licencu za to? Da li bi ste otišli kod takvog lekara? Prilično je neumesno edukacije podvoditi pod "pumpanje ega zbgo nesigurnosti" jer poenta je da se cela oblast definiše i da se zna ko i šta radi. Pozdrav

Gost

#23 Re: Javna rasprava

2018-10-22 23:18:31

#15: Gost - Javna rasprava 

Sasvim  se slažem . U ovim vremenima  sve se kupuje a više nije uslov edukacije ps terapije niti ličnost budućeg  terapeuta niti osnovno obrazovanje. Važno  je da ce  se neko pozivati da je ps.  terapeut .