Podrška nastavniku Živković Vladanu

U Smederevu u OŠ „Branislav Nušić“, dana 31.03.2022. godine, dogodio se incident izazvan neprimerenim i nevaspitanim ponašanjem učenika osmog razreda prema Vladanu Živkoviću, nastavniku fizičkog vaspitanja u toj školi.

Javnost je upoznata sa snimkom koji je sačinio jedan od prisutnih učenika ali samo u delu u kome se vidi reakcija nastavnika ali ne i sa delom u kome nastavnik prethodno trpi salve uvreda i psovki učenika na račun svoje porodice i dece. Učenik koji je inicirao događaj jeste neko kome ovakvo ponašanje nije strano i koji ovakve obrasce ponašanja ponavlja vrlo često, o čemu svedoče brojni nastavnici i učenici.

Nasilje je nešto što se ne opravdava, ko god da je u pitanju. Svako treba da snosi posledice svog ponašanja ukoliko se dokaže da je kriv

Vladan Živković važi za smirenog i posvećenog nastavnika. Otac je troje dece. Porodičan čovek, dobar kolega i prijatelj. Ovome svedoče brojne kolege i prijatelji koji mu ovim putem daju podršku da istraje u borbi koja nije samo njegova lična borba, već BORBA SVIH PROSVETNIH RADNIKA protiv bahatih i nevaspitanih pojedinaca kojima su data prevelika prava i premale obaveze.

Previše prava koja su data učenicima vodi u urušavanje svakog sistema vrednosti i moralnog posrnuća jer pojedini učenici to zloupotrebljavaju. Nastavnici nemaju mehanizme da se zaštite od sve češćih ispada učenika i propusta u njihovom vaspitanju. Obespravljeni su i onemogućeni da vrše svoj poziv i obrazuju našu decu. Obrazovanje im mogu pružiti ali vaspitanje ne, ukoliko ga učenici nisu poneli iz svoje kuće.

Škola može da usmerava, nadograđuje, koriguje ali ne može da vrši dužnosti koje su primarno date roditeljima. Ako nema saradnje sa roditeljima i ukoliko roditelji podržavaju učenike u svim njihovim ispadima i hirovima, nikome to neće biti na korist.

Pozivamo sve koji saosećaju sa imenovanim nastavnikom i situacijom u kojoj se našla njegova porodica, da podrže ovu peticiju i svojim potpisom pomognu da se bar donekle ublaže posledice koje ovaj događaj može imati na njegov radnopravni status, ali i da se druga strana pozove na odgovornost.

Svojim potpisom podržite Vladana ali i svakog prosvetnog radnika koji se može naći u istoj ili sličnoj situaciji. Vaspitavajte decu da poštuju nastavnike i školu jer samo tako ćemo unaprediti sistem obrazovanja i vaspitanja i stvoriti društveno odgovorne ljude.