Јавни протест поводом одлуке Сената Универзитета у Београду да не изабере академика Душана Теодоровића у звање професор емеритуса

Ми доле потписани чланови академске заједнице Србије изражавамо оштро неслагање са одлуком Сената Универзитета у Београду да академика Душана Теодоровића не изабере у звање професор емеритус. Не доводећи у питање дискреционо право чланова Сената да гласају потпуно независно, сматрамо да неки од њих овом приликом нису показали академску честитост и да су директно, злоупотребом институције тајног гласања, нарушили интерес нашег најстаријег универзитета. Душан Теодоровић је светски признат научник из области саобраћајног инжењерства и један од наших истраживача с највишим међународним рејтингом, тако да би сваком универзитету требало да буде част да му додели звање професор емеритус; уосталом, титулу професор емеритус колеги Теодоровићу је још 2006. године доделио Политехнички институт и Универзитет Вирџиније (САД). Будући да су ове чињенице свим члановима Сената свакако биле познате, намеће се закључак да је исход гласања био одређен неакадемским разлозима, а што је противно члану 78 Закона о високом образовању, у којем стоји да се за професора емеритуса бира пензионисани наставник „који се посебно истакао својим научним радом, стекао међународну репутацију и постигао резултате у обезбеђивању наставно-научног подмлатка...." – само то и ништа друго! Сматрамо да је Сенат овом одлуком директно нарушио углед Универзитета у Београду и стога позивамо чланове академске заједнице Србије да потписивањем овог јавног протеста изразе свој лични став неслагања са овим, али и свим другим случајевима угрожавања квалитета високошколских установа у Србији од стране њихових управних органа. Општи квалитет и углед наших универзитета, како државних тако и приватних,  јесте примарни интерес високог образовања у Србији, и он не би смео да буде подређен било каквим неакадемским разлозима. Право гласа у структурама управљања морало би да подразумева висок ниво академског интегритета, професионалног и моралног, а посебно свест о томе шта је колективно добро - добро за целу установу, па и за читаву академску заједницу. Неизабирањем академика Теодоровића за професора емеритуса Сенат Универзитета у Београду такву свест није показао, а појединци нису показали ни елементарну академску честитост - предуслов да би неко уопште могао да буде универзитетски наставник, а камоли члан Сената највећег и најстаријег универзитета у Србији.

akademik Vladica Cvetković, akademik Velimir Radmilović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju

Potpisujući ovlašćujem akademik Vladica Cvetković, akademik Velimir Radmilović da preda informacije koje pružam na ovom obrascu onima koji imaju ovlašćenja po ovom pitanju.

Nećemo prikazati vašu imejl adresu javno na mreži.