Da GAK "Narodni front" dobije ime po prim.dr Spasi Andjelicu

Peticija da GAK "Narodni front" dobije ime po primarijusu dr Spasi Anđeliću

Srpska medicina ostala je 22.oktobra prošle godine bez jednog od najboljih ginekologa-akušera dr Spase Anđelića. On je preminuo posle kraće i teške bolesti u svojoj 58. godini. Bio je zamenik direktora GAK "Narodni front", načelnik Dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i predsednik Regionalne lekarske komore Beograda. Osim što je bio vanredni stručnjak koji nikada nije ustuknuo ni pred najkomlikovanijim slučajevima u svojoj praksi, on je prvi lekar koji je lečio HIV pozitivne žene, vodio njihove trudnoće i porađao ih. Brinuo je o tome što invalidkinjama u Srbiji nije dostupna ginekološka zdravstvena zaštita, te je samo za njih nabavio adekvatnu opremu u svojoj Dnevnoj bolnici. Bio je pionir u svemu. Učestvovao je u rađanju prve bebe iz epruvete u našoj državi.

Uredništvo portala Meta.rs, posle brojnih poziva pacijentkinja i kolega preminulog dr Spase Anđelića, pokrenulo je 3.novembra 2013. godine inicijativu da se Dnevna bolnica u GAK "Narodni front", gde je dr Spasa radio do kraja svog života, nazove po njemu. Pridružili su se brojni mediji, ali i Lekarska komora Srbije. Dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front", izjavila je 9.novembra prošle godine da se pridužuje inicijativi rekavši, između ostalog, da je dr Spasa svoj život ostavio u toj klinici. Ostalo je još da se dopisi upute Ministarstvu zdravlja.

Od tada je prošlo četiri meseca. Iako je sve ukazivalo da će barem jedan deo GAK "Narodni front" dobiti ime po lekaru koji je u toj klinici proveo svoj radni vek spasavajući brojne živote pacijentkinja, to se do danas nije desilo i pored dobre volje menadžmenta GAK "Narodni front", Lekarske komore Srbije i ostalih nadležnih.

Ovim putem želimo, zajedno sa vama, da pomognemo da dr Spaso Anđelić ne bude zaboravljen i istovremeno podsetimo nadležne da su tokom ova četiri meseca zaboravili da donesu svoju odluku.

Ako mislite isto, molimo vas, potpišete ovu peticiju.

Hvala vam