Dajte glas da oboleli od carcinoma prostate dobiju lek i u Srbiji

Da oboleli od carcinoma prostate u krajnjoj fazi dobiju lek i u Srbiji o trošku fonda, kao u većini zemalja

Verovali ili ne napokon je i u Srbiji osnovano udruženje obolelih od prostate iako je karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti

Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate osnovali su prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate u Srbiji, a sa ciljem da doprinesu unapređenju lečenja i kvaliteta života obolelih od te bolesti.

Inače, karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti.

Prvi cilj je omogućavanje pristupa novim lekovima koji poboljšavaju kvalitet života i odlažu progresiju bolesti, kroz saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, odnosno uključivanjem novih terapija na listu lekova koji se izdaju na teret RFZO-a.

„Važno nam je da se na pozitivnu listu lekova RFZO-a stave i novi lekovi koje možemo da koristimo posle hemioterapije kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i živimo, s obzirom da veoma mali broj nas može mesečno da izdvoji 3.000 do 4.000 evra koliko košta terapija“, rekao je predsednik Udruženja Momčilo Kovačević.

Jedan od ciljeva udruženja, kako se navodi u saopštenju, jeste i podizanje svesti o značaju rane dijagnostike i razmene informacija o terapijskim mogućnostima koje su dostupne pacijentima u Srbiji i okolnim zemljama.

Direktor Klinike za urologiju KCS profesor dr Zoran Džamić ocenio je da je formiranje Udruženja pacijenata jedan od načina za poboljšanje kvaliteta života pacijenata i veliki korak koji će pomoći da pacijenti dobiju uslove lečenja koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, ali i regiona.

„Karcinom prostate je sada prerastao iz agresivne u hroničnu bolest, koja uz dobru terapiju, ne mora uticati na kvalitet života. Protokoli i terapije za pacijente sa uznapredovalim karcinomom prostate postoje, međutim potrebno je da te terapije učinimo dostupnim“, kazao je Džamić.

Članovi Udruženja, pored obolelih od karcinoma prostate u svim fazama bolesti, mogu biti i članovi njihovih porodica, ali i svi koji su iz nekog razloga zainteresovani da se aktiviraju i pomognu pacijentima koji boluju od ove vrste karcinoma.

Podaci poražavajući: Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2.300 i 2.400 pacijenata godišnje.

Od tog broja, kod oko 120 pacijenata razvije se metastatski karcinom prostate.