Петиција против првог корака укидања библиотека у основним школама
mogućnost da u opuštenom razgovoru širi vidike i pomaže učeniku da sagleda stvari drugačije, da preporuči pravu knjigu,
može biti veoma koristan. Znam mnogo slučajeva u kojma su bibliotekari pomogli baš učenicima s nekim za njih, a i za okolinu velikim problemima. Razgovor s kulturnom osobom, koja ne ocenjuje, a nije ni stručnjak za neki poseban problem/psiholog/pedagog/ ne obavezuje, a mnogo daje i ostavlja jak utisak.
PODRŽITE BIBLIOTEKE I BIBLIOTEKARE U OSNOVNIM ŠKOLAMA I UČINITE SVE DA IM SE OMOGUĆI RADU U ŠTO BOLJIM USLOVIMA.
Ne bih je inače potpisala, jer nije uopšte jasno šta se traži - šta sam ustvari potpisala, a takođe smatram da je vulgarno i podlo ubacivati MMF i EU u ovakav poziv, na temu koja je isključivo odgovornost našeg Ministarstva. Ograđujem se od paranoje i vulgarnosti koje su prisutne u pozivu i stoga sam odbila da mi se potpis prikaže javno.
Način na koji se vrši čistka bibliotekara je više nego neprimeren. Ja sam učiteljica i odgovorna sam pred svojim učenicima za svoj izgled, zdravlje, znanje, odluke, glasanja,...Životni moto mi je vezan za sveživotno učenje. Čovek vredi onoliko koliko zna i ume...Biti bibliotekar je velika odgovornost, izazov, čast. Biti čuvar tolikog viševekovnog bogatstva ljudskih misli, sanji, tajni, maštanja, .....DOSTA JE BILO.....prosvetari sačuvajmo dostojanstvo, braneći biblioteke i bibliotekare..
This comment has been removed by the person who wrote it.
Nije da zelim da se pravim pametan ali ajmo realno koliko ucenici osnovnih i srednjih skola zapravo koriste biblioteke i koliko njih uopste cita knjige?
Re: Realno, neki čitaju manje, neki više. Lektiru moraju da pročitaju.
Ukidanjem skolskih biblioteka, djeca gube mogucnost savjeta i usmjerenja koje knjige da citaju(osim skolske lektire)! Svaki ucenik ima drugacije interese i treba mu pomoci da napreduje u razvijanju svojih interesovanja,navika,odgovornostiKnjige su pisano blago i citanjem se razvija elokventnost citalaca(djece),sire se njegovi pogledi na svijet,njegova shvatanja zivota.Na kraju,i biranje daljeg skolovanja i poziva-sve to zavisi o nacitanosti i prikupljanju informacija iz knjiga! Knjige su izvori kulture,tradicije,pismenosti! Skolske bibliteke su osnov za sve to!BORITE SE ZA NASE SKOLSKE BIBLIOTEKE,OSTACEMO BEZ NASEG PISMA,NARODNIH PJESAMA,NASIH KLASIKA,NASE DIVNE POEZIJE I BELETRISTIKE.
Re:
Interesantno,da ljudi jos uvijek nemaju pojma sta sve radi jedan bibliotekar! Oni takodje ne znaju da ,osim srednjeBibliotekarske skole,postoji studij za bibliotekarstvo! Ja imadoh tu srecu da pohadjam 4 godine Srednju(na Zvezdari,u VI Gimnaziji),a zatim u Sarajevu studij (4 god.+diplomski) Opste knjizevnosti i bibliotekarstva-u Beogradu je bila ukinuta katedra! Da li to neko zna u Ministarstvu-koliko traje to skolovanje i STA sve ucimo i izucavamo? sumnjam! Zelim vam puno uspjeha i rado cu vas podrzati opet! Puno pozdrava
Зато што се постојећим правилником о финансирању основних школа врши дискриминација библиотекара.
Ako dete dva puta zatekne zakljucana vrata biblioteke,treći put neće ni otići,čitaće prepričane internet verzije.
Niste jedini i psihologe i pedagoge su oštetili. Pojavila se gomila viškova, ostali su bez 50% norme za škole od 24 do 32 odeljenja, a škole doi 16 odeljenja imaju pravo samo na pola stručnog saradnika..
Re: Re: Realno, neki čitaju manje, neki više. Lektiru moraju da pročitaju.
#11: - Re: Realno, neki čitaju manje, neki više. Lektiru moraju da pročitaju.
Pa da ali je zalostan onaj trenutak kada profesor srpskog za lektiru kaze
-procitajte interpretacije
ili
-imate odlomak u citanci
tako da deca ni nemaju naviku za citanje. Sami profesori srpskog jezika degradiraju citanje/knjizevnost na svom poslu jer su svesni da decu to uopste ne zanima.
Re:
E pa Pero, da si malo manje jeo a više čitao nikada ne bi ovako nešto ni napisao. Drugo , bibliotekar je u školi STRUČNI SARADNIK i radi mnogo više nego što samo deci izdaje knjige. Bolje komentariši nešto drugo o čemu imaš pojma, nego što komentarišeš bibliotekare!
Re:
Хвала Вам пуно на искрености. Обрисала сам коментар о ММФ-у јер сам схватила да је неумесан. Мало смо сви у паници, па нам се дешавају пропусти и грешке. Циљ петиције је да сачувамо библиотеке у основним школама.
| This discussion has been closed. |
Pravilnici se donose i povlače kao da smo na pijaci.