Fotografija JESTE autorsko delo!
Razmislite doooobro pre nego to udje u zakon !!!!
Vesna
...
Molim da nam gospoda poslanici objasne koja je razlika između obične fotografije i PRAVE fotografije, kada su sve nas - i profesionalne i amaterske fotografe, ionako već prozvali mehaničkim izvršiocima radnje?! Šta, fotoaparatima sada više nije potreban ,,gazda'', već sami mogu da prave fotografije? A mi smo svi samo leva smetala, i ne važi se to što mi odaberemo kadar, i što je bez fotografa taj fotoaparat samo sklop plastike, gume, metala i stakla?
Onda bi sutra isto tako moglo biti validno i pucanje iz oružja na bilo koga, jer jelte - ,,Ja sam samo bio mehanički izvršilac radnje. Samo sam škljocnuo. Nisam ja kriv, majke mi! Jbg, shit happens.''
Re:
Nadrljasmo mi ako se pravnici budu petljali i u umetnost, a ovamo da ih pitaš ne bi imali pojma da ti kažu ni ko je ovekovečio Kembelovu supu, niti ko se potpisao na pisoar i izložio ga u muzeju. Jedan takav pisoar bi svim tim pravnicima što hoće da ukidaju autorska prava trebalo prosuti na glavu.
Poslanike u blendere!
ne vidim kakav bismo mi izuzetak bili kad to ne donosi nista dobro
Peticiju sam potpisao pošto i sam fotografišem sve što mi se dopada i ne bih želeo danas-sutra da mi neko to prisvaja ili pak da me proziva da sam uzeo nečiji rad. Cenim svakoga ko pošteno radi i često objavim slike drugih autora koje mi se dopadaju ali redovno naglašavam ime autora koji ih je fotografisao. Potrebno je doneti zakon da i fotografija bude zaštićena kao autorsko delo jer i svi mi koji fotografišemo možda će mo jednoga dana poželeti to i javno negde da izložimo bez bojazni da će nas neko pokrasti ili pak optužiti da smo plagijatori. FOTOGRAFIJA JESTE AUTORSKO DELO!!!
autora i odraz njegove vestine, umeca, obrazovanja itd, a fotoaparat je samo alatka kojom se sluzi
| This discussion has been closed. |
Fotografija je "tvorevine ljudskog duha" posto foto-aparat ne moze sam da pravi fotografiju a fotografski aparat je takodje "tvorevina ljudskog duha". Potpuno je isto da li fotograf fotografise "kobasice, prazne rafove" ili fotografise ljude, prirodu, gradjevine. Objavljivanje fotografije u elektronskom obliku, u casopisima, na tv, itd. nije hiperprodukcija posto isti nisu stvorili original fotografije. Fotografiju stvara fotograf uz pomoc foto-aparata i " intelektualne kreativne aktivnosti" a jednu fotografiju moze da snimi samo jean fotograf.