Да Србија буде уставна парламентарна монархија
Gost |
/ #48 Re:2013-07-05 23:17Ne zaboravimo da je Prestolonaslednik Aleksandar rođen u Velikoj Britaniji, majka mu je Grčkog porekla, a roditelji su mu se razveli još dok je bio mlad. On je pohađao najbolje škole i univerzitete u engleskoj i škotskoj - to mu je bila tobože neka kraljevska privilegija pošto je porodično vezan sa Britanskom monarhijom. Malo je imao veze sa našim svetom u dijaspori a da ne govorim od otadžbine gde su mu ocu sva ljudska prava oduzeta. Nikad nije možda verovao da će jednopartijsko komunističko vođstvo da se svrgne sa vlade i da će da dođe do promene sistema - sve do dolaska Mihajla Gorbačeva u Rusiji. Tako da je u svom svakodnevnom životu bio opkoljen ljudima koji nisu govorili srpski jezik nego uglavnom engleski. A ne zaboravimo da komunistička istorija tvrdi za Josipa Broza zvanim 'Tito' da je rođen u selu Kumrovcu u Hrvatskoj i da je tu živeo i pohađao školu Kraljevine Jugoslavije ali nažalost je veoma slabo govorio srpski (srpsko-hrvatski) jezik. Rekli su da pošto je bio dugo godina u Rusiji da je zaboravio svoj materinski jezik. Ne bi voleo da se ovde hvalim, ali, ja sam rođen u Velkoj Britaniji 1958 godine - i pošto su mi roditelji bili srbi - otac pokojni je seljak iz Dalmacije a majka pokojna seljanka iz Bosne - ja sam naučio da govorim svoj materinski jezik i to uprkos toga što sam retko - svega samo osam puta - odlazio na kratke posete rodbini u našoj otadžbini. Kod nas su u Britaniju posle ratova iz 90-tih godina došli i našli utočišće mnogi srbi iz bivših republika SFRJ (ex-Jugoslavije) i mnogi su suočeni sa problemom jezika kojim njihova deca svakodnevno govore. Asimulacija svoje radi - tako da ima više slučaja gde ta deca danas govore isključivo engleski, i u školi i u svojim domovima čak sa roditeljima. To ne znaći da ovi ljudi nisu srbi i da ne razumeju i ne vole svoj narod - taman posla i nasuprot - samo su im životne okolnosti takve da im ne omugučava svakodnevni kontakt sa našim svetom i konverzaciju na srpskom jeziku. Što se tiče prestolonaslednika - koliko mogu da vidim a imao sam čast da ga posetim i porazgovorim sa njim u njegovoj kancelariji u Londonu pre nego što je otišao za otadžbinu - ostavio je utisak na mene da poseduje naravi jednog visoko obrazovanog engleskog 'đentlmena' (gospodina) i po razgovoru i po naravi. A ovo nije čudno za jednog člana kraljevske porodice koji je vaspitan na isti način recimo poput princa Čarlsa - engleskog prestolonaslednika - samo što su im naravno životne okolnosti bile mnogo drugačije. Srbima u dijaspori je bilo veoma teško čak da proslave Prestolonaslednika Aleksandra rođendan pošto su komunisti na taj isti dan samo godinu dana posle njegovog rođenja cinično pogubili gorskog zmaja i prvog gerilca u okupiranoj evrope tokom drugog svetskog rata Generala Dragoljuba Mihajlovića - ljubazno zvanim Čika Draža u našem narodu.
|
|
Pravda za zatočenog Srdjana Žunića
PROTIV SPOMENIKA DRAŽI MIHAILOVIĆU
Ne koncertu Ace Lukasa u Tvrđavi – Sačuvajmo spomenik kulture
Слобода за Андреjа Гњота!
Peticija da se pas Brankica vrati Fondaciji Vidak
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Vracanje Chipsy štapića sa kečapom
СТОП изградњи подземне гараже уз темеље и депо Народне библиотеке Србије!
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
SLOBODA ZA ČORAK FILIPA
2422 Kreirano: 2025-09-15
Sačuvajmo “Pionirski grad” - naš vrtić u šumi! - neko mora
195 Kreirano: 2025-09-16
Peticija za početak nastave
198 Kreirano: 2025-09-11
Optika Bela Palanka 2025.
150 Kreirano: 2025-09-12
PETICIJA PROTIV UBISTVA PASA-ZA HUMANO REŠENJE PROBLEMA NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA
1394 Kreirano: 2025-02-11
Peticija za otkazivanje nastupa Đorda Davida na Danima Ludaje 2025.
93 Kreirano: 2025-09-11
Помозимо нашем Владики Григорију да оде на лечење
84 Kreirano: 2025-09-12
Петиција за издавање употребне дозволе парку на Алтини
254 Kreirano: 2025-09-06
Tražimo izmeštanje teretne obilaznice van Pančeva
1086 Kreirano: 2025-08-08
PETICIJA PROTIV UKIDANJA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA
3192 Kreirano: 2025-08-21
🌳 Спасимо прњаворске кестене!
372 Kreirano: 2025-09-08
ОБЕЗБЕДИМО РЕДОВНОГ ПЕДИЈАТРА У КОВИЉУ И БУДИСАВИ
564 Kreirano: 2025-08-06
Промена назива Улице Сајмиште у Улица жртава логора Земун
36 Kreirano: 2025-09-16
„Povratak vaspitačice Marije Đorić Čičić na rad u vrtiću 'Naša Radost', Smederevo“
328 Kreirano: 2025-09-08
PODRŠKA ZA N1 i NOVA S - Spasimo slobodne medije
266 Kreirano: 2025-08-23
PETICIJA RODITELJA DECE IZ PREDŠKOLSKE USTANOVE „DEČIJA RADOST“ – PANČEVO
191 Kreirano: 2025-09-03
Ne vređaj pa pevaj - Vršac za Grožđebal bez Karleuše i podela koje ona širi
1720 Kreirano: 2025-08-05
Beneficirani radni staž za zaposlene u predškolskim ustanovama
290 Kreirano: 2024-10-03
ПРАВДА ЗА НИНУ — Петиција за покретање поступка против дежурне докторке и медицинског особља Дечијег одељења ОБ „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци
2024 Kreirano: 2025-06-29
SENZORI ZA ŽIVOT DECE! DIJABETES REVOLUCIJA
16095 Kreirano: 2023-11-06