НЕЋЕМО РУДНИКЕ НИКЛА У СРБИЈИ

Шта је никл?

Никл је блистав метал, сребрно-беле боје, отпоран на корозију. Године 1751. открио га је Аxел Фредрик Цронстедт. Користи се за превлачење других метала ради заштите. Легуре никла и бакра се користе за израду кованог новца, прибора за јело... Никл се такође додаје челику и другим легурама да би повећао њихову отпорност на корозију. Такоде се користи у керамици, специјалним батеријама, електроници и свемирском програму. Не налази се уобичајено у природи у елементамом стању, већ у облику сулфида, арсенида, антимонида, оксида и силиката. Соли никла су водорастворне, као и већина његових једињења. У малим концентрацијама присутан је у подземним и површинским водама, док се веће концентрације налазе у морским водама. У специфичним случајевима због ослобађања из природних или индустријских депозита у тло, концентрација у води може бити и већа. Никал има ниску токсичност у поређењу са цинком, манганом и хромом и не акумулира се у ткивима. Закључено је да су инхалирана једињења никла канцерогена за људе а метални никал је такође канцероген. Потенцијални ефекти никла на здравље су оштећење срца и јетре, а никл је такође и један је од најчешћих кожних алергената.

Где га има у Србији?

Мокра Гора
Топола
Врњачка бања

Начин експлоатације никла?

Прво се посече шума, да би се направила чистина! Онда се на великом пространству преко ископа полива сумпорна киселина! Она једе све осим руде никла!

Шта би експл. никла сумпором угрозила у Србији?

Природне благодети Мокре Горе, Таре, Рзава, Дрине, Аранђеловца, Опленца, Тополе, Врњачке бање, Златибора, Ђетиње...

Сумпор?

Сумпор је минерал твроће леда. На Мосовој скали заузима мјесто 1.5. Има свијетложуту боју, што и смањује рефлексионе особине. На обичној температури сумпор је слабо активан. Тачка паљења сумпора је на температури од 250°Ц. Сумпор се веома лако једини само са флуором, а са хлором већ доста теже. Са друхим елементима као на пример водоником тек при повишеној температури. Реагује и са металима али тек на повишеној температури, и те реакције су егзотермне тако да се отпочета реакције синтезе сама наставља даље неретко са жарењем мешавине.
Сумпор изазива надражаје слузокоже носних канала и очију. Већина његових једињења је отровна. Сумпордиоксид се испушта као споредни продукат из аутомобила и из димњака фабрика загађујући животну средину. Напада систем за дисање људи и животиња. Растварајући се у ваздуху узрокује киселе кише које уништавају биљке, металне конструкције и грађевине.

Зашто рудник?

Доступни подаци о рудницима никла говоре да у кругу од 100 километара људи најчешће оболевају, од карцинома носа, синусних шупљина и гркљана, а канцерогена материја се у организам уноси водом, храном или удисањем. Природа је перманентно уништена, а здравље околних становника, биљке и вода угрожени!

Зашто?!!

Последњих неколико година, због раста цене, велике стране компаније селе пререду никла у неразвијене земље. Цена никла на светском тржишту стално расте и достигла је 17.000 долара по тони. Процењено је да лежиште Липовац има око 18 милиона тона руде, сиромашне никлом. Добило би се свега око 150.000 тона чистог никла, али који вреди два милиона долара. Рачуница јасно показује колико би милиона тона јаловине остало, а та јаловина третирана киселином, представљала би еколошку бомбу следећих сто година.

Паметном два пут’ не треба рећи!

ПОСЛАТО НА СЛЕДЕЋЕ АДРЕСЕ :

Председник Републике Србије Томислав Николић www.predsednik.rs

Влади Републике Србије www.srbija.gov.rs

Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања   www.ekoplan.gov.rs

Свим општинама Републике Србије

Свим медијима Републике Србије