Istaknimo zastavu Republike Srbije za Dan drzavnosti 15.februara

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije - Sretenjski ustav Sretenje je i Dan Vojske Srbije jer su vojni uspesi u Prvom srpskom ustanku vodili ka stvaranju srpske države u 19. veku Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine.

U svakoj drugoj zemlji državnim praznicima se posvećuje mnogo više pažnje, pogotovo kada se uvodi nov praznik, dok kod nas to poslednjih godina uopšte nije slučaj. Kada se npr. obelezava nacionalni praznik u Norveškoj skoro svi građani istaku zastavu svoje zemlje i na taj način odaju poštovanje svojoj otadžbini.

Cilj peticije je da pokrene i uspostavi tradiciju isticanja zastave Republike Srbije kod građana za vreme Dana državnosti 15.februara, datuma koji je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje.

Pridružite se i prosirite peticiju i preko Facebook-a: http://www.facebook.com/pages/Istaknimo-zastavu-Republike-Srbije-za-Dan-dr%C5%BEavnosti-15februara/359160357429796?sk=wall