Istina, odgovornost, i sta sa tim?

Kao narod smo poklekli i deformisali se, ne samo mi - Užičani, već je bolest modernog društva ušla u svaku poru naše države i svesti. Letargija ili pristajanje na sve, otupelost i "gledanje svog posla" nas je dovela ovde gde jesmo sada. Gladni, bedni, a sada i žedni, već godinama udišemo vazduh obogaćen širokom paletom štetnih supstanci. Sada smo dobili i adekvatan kvalitet vode. Zbog svega ovoga su gradski oci i majke, vizionari, verovatno i uveli ekološku taksu.

Dokle ćemo sebi mrmlјati u bradu, bez ideje šta smemo, a šta ne smemo raditi u sadašnjim uslovima. Zato tražimo da gospoda i gospođe iz gradske skupštine, ZZJZ, Vodovoda i resornih ministarstava opravdaju svoje postojanje i jasno i glasno objasne Užičanima šta se dešavalo, šta se dešava i šta će se desiti. Kako je moguće da vodo-zahvat kojim se snabdeva toliko hilјada lјudi nije obezbeđen, održavan i blagovremeno ispitivan, dok se užički Vodovod hvali projektima koji obezbeđuju savršen kvalitet vode? Zar nije dužnost ZZJZ da brine o javnom zdravlјu, redovno ispituje sve parametre koji utiču na lјudsko zdravlјe, blagovremeno nam pruže sve istinite informacije, i što je najvažnije da nam da konkretna uputstva za ponašanje u novonastalim okolnostima?

Ukoliko je u vodi izolovana tolika količina bakterija, naše građansko pravo je da znamo kako sve to utiče na naše zdravlјe, ukoliko tu vodu koristimo za:

• pranje zuba
  • kupanje
  • pranje veša
  • pranje posuđa iz koga jedemo?

Pitanje zalivanja proizvoda koji će se uskoro naći na našoj trpezi ne smemo ni da postavimo...

Naš grad je jedan od retkih sa pozitivnim prirodnim priraštajem u Srbiji. Dokle će tako i ostati?

Smatramo da nije ni legalno ni legitimno prodavati tehnološki neispravan proizvod bez odgovornosti.

Kako će sada Vodovod, Gradska skupština, Zavod za javno zdravlјe Užice i ostali nadležni organi oprati obraz, a ko ce im pritom čuvati zadnjice u fotelјama?

Ne dozvolimo da ovo bude još jedna od bizarnih slučajnosti koja će se samo prepričavati do zaborava, kao što su epidemija klostridije u užičkoj bolnici ili izlivanje reke Đetinje, za koje gle čuda- niko nije odgovoran.

Krajnje je vreme da umesto što mirno stojimo u redovima pored cisterne, zatražimo prihvatanje kako moralne, tako i krivične odgovornosti, davanje otkaza i uvođenje profesonalizma prilikom dobijanja posla, a ne partijskih i familijarnih podela funkcija.

Smatramo da su odgovorni i da treba da budu smenjeni, adekvatno kažnjeni ili nagrađeni dole navedeni:

1. Gradonačelnik Užica - Saša Milošević
  2. Direktor ZZJZ Užice - Bilјana Mijović
  3. Direktor Vodovoda - Dragan Simić
  4. Član Gradskog veća zadužena za Zaštitu životne sredine - Vesna Sredić
  5. Član Gradskog veća zadužen za Bezbednost i vanredne situacije - Zoran Milojević
  6. Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju (Ekološka i komunalna inspekcija) - Načelnik gradske uprave Zoran Militarov
  7. JVP Srbijavode - Goran Puzović
  8. Ministarstvo Zdravlјa Srbije - Ministar Prof. dr Slavica Đukić Dejanović
  9. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine - Ministar Prof. dr Zorana Mihajlović

Građani Užica    Kontaktirajte autora peticije