Istoričarke i istoričari u odbrani spomenika Romima palim u Prvom svetskom ratu

Poštovane koleginice, poštovani kolege,

Kao što možda neki od vas već znaju, u ulici Gospodara Vučića br. 49 u Beogradu nalazi se mali kompleks neprocenjive istorijske i društvene vrednosti. U dvorištu kuće nalazi se spomenik izgrađen 1921. godine posvećen Romima stradalim u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Nakon Drugog svetskog rata, pored njega je postavljena ploča posvećena Romima žrtvama nacizma. U okviru kompleksa nalazi se i kapela podignuta od strane Udruženja beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije. Lokacija predstavlja centralno mesto okupljanja Roma, koji se između ostalog tu okupljaju povodom obeležavanja slave Tetkice Bibije. Ta slava je od decembra 2019. godine uvrštena u registar nematerijalnog nasleđa Srbije. Deo kompleksa je nedavno prodat i strahuje se da predstoji rušenje spomenika i kapele.

Romska udruženja u više navrata apelovala su da se kompleks sačuva. Obratili su se institucijama ali su ostali bez konačnog odgovora. Obratili su se i medijima. Njihov pokušaj da spasu kapelu i spomenike podržali su Društvo konzervatora Srbije, Evropa Nostra Srbija, ICOMOS Srbija, Skupština slobodne Srbije i Centar za istorijske studije i dijalog koji su uputili javni apel svim nadležnim institucijama Srbije i Grada Beograda u cilju sprečavanja rušenja kompleksa i njegovog stavljanja pod zaštitu države kao nepokretno kulturno dobro.

Više informacija o tome što se dešava možete pronaći ovde:

Smatramo da i mi istoričarke i istoričari možemo da pomognemo u očuvanju i sprečavanju rušenja tog kompleksa, kao i da je naša dužnost da solidarno stojimo u odbrani romske zajednice. Prodaja lokacije bez njihovog znanja i pretpostavljeni vandalski čin rušenja nas navode na pomisao da se nastavlja praksa degradiranja građana i uzurpacije prava od strane “kontroverznih biznismena” i njihovih političkih zaštitnika na svim nivoima vlasti.m putem pozivamo sve istoričarke i istoričare kojima je stalo da se kompleks u Gospodara Vučića 49 spasi, da potpišu peticiju koju ćemo u ime struke poslati nadležnim institucijama (Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda).

Milovan Pisarri

Olga Manojlović Pintar