Peticija za obnovu pristupa APA bazi preko portala KoBSON

Poštovane akademske koleginice i kolege,

Prošlo je skoro godinu dana kako je istekla pretplata na onlajn APA bazu naučnih informacija (http://www.apa.org/pubs/databases/index.aspx). Baza je bila dostupna preko Kobson portala ali prilikom poslednje obnove pretlata (19.04.2013. god.), pristup APA bazi nije obnovljen (http://kobson.nb.rs/kobson.82.html).

Na osnovu molbe Odeljenja za psihologiju, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu je prošle godine, nakon ukidanja pristupa, uputio dopis Ministarstvu za nauku u kome je naveo kakve su posledice ukidanja baze koja sadrži 80 vrhunskih i za našu disciplinu izuzetno relevantnih časopisa. Do danas nije stigao nikakav odgovor.

Ovom prilikom molimo širu psihološko-istraživačku zajednicu da nam se priključi u borbi za pristup elementarnim savremenim naučnim resursima.

Pozivamo sve nastavnike, istraživače, studente, kao i sve one kojima je naučna literatura iz oblasti psihologije važna, da potpišu peticiju u cilju prikupljanja glasova za obnavljanje pristupa vodećoj bazi naučnih informacija iz ove oblasti.

Nakon potpisivanja peticije ponovo ćemo uputiti dopis Ministarstvu i Vladi Republike Srbije sa zahtevom da se obnovi pristup APA servisu preko portala Kobson. Ukoliko i ovog puta ostanemo bez odgovora, poslaćemo isti zahtev još mnogo puta.

U ime Odeljenja za psihologiju

Vladimir Tirnanić, bibliotekar