Ukidanje master studija kao uslova za rad u skolama
Re:
U tome je i problem. Znanje potrebno za rad u struci mi stičemo u toku četvorogodišnjih studija. Na masteru se bavimo predmetima i temama koje nemaju veze sa strukom već nas dalje usmeravaju ka naučno istraživanju. I ja sam pred završetkom master studija ali me tako iritiraju zakoni ove šljiva republike.
Aleksandra
Re:
Apsolutno se slazem! Ja treba u novembru da upisem master, za koji smatram da je cisto gubljenje novca i vremena, jer na mnogim fakultetima se ne sticu niti prosiruju znanja, kao sto bi trebalo, obzirom da je to kao neki visi stepen. Tako da za sve nas to predstavlja jednu veliku glupost-izvinite na izrazu. A da ne govorim o tome da, recimo u Beogradu na masteru, nama iz Kragujevca ce priznati tri ispita - toliko o nekom strucnom i naprednijem usavrsavanju! Pozdrav i nadam se da cemo uspeti u ovome!
PODRZAVAM U POTPUNOSTI. . .
???
Masterflaster
Naprotiv treba dostane master jel rad sa nasom decom treba da rade visokobuceni ljudi po poslednjoj modi jerte deca zagledaju to pa nema autoriteta ako niste visokobuceni po poslednjoj modi. U prosveti ima 'tehnickih viskova' u zemlji u kojoj je ne pismenost velka tako da gledajte neku ne prosvetnu dela tnost.
Master
MASTER = GLUPOST
Re: ???
Nama su na četvrtoj godini na anglistici u pola semestra dodali i pedagogiju i psihologiju da bi imali PPM bodove. Ali je posle ispalo da moramo da idemo na Master koji isto kao kod tebe nema veze sa praksom...
Zanimljivo da je master obavezan da bismo stekli naziv PROFESOR i da bismo radili u osnovnim i srednjim školama. Ja sam diplomirala na katedri za francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu i u dodatku diplomi pod "profesionalni status" pored ostalog piše i "Obučeni su za profesionalno obavljanje delatnosti u oblastima prevodilaštva, publicistike, bibliotekarstva, lektorskog, uredničkog i redaktorskog rada u medijskim i izdavačkim kućama i u OSTALIM INSTITUCIJAMA OBRAZOVANJA, kulture, državne uprave i privrede." Takođe stoji i poznavanje naučne metodologije itd. i osposobljenost za primenu u praksi. Ne znam šta kolegama sa drugih fakulteta piše u tom dodatku, ali obratite pažnju i na to.
Potom čujem od jedne profesorke (koja godinama unazad,čini mi se 8 godina, predaje u jednoj školi) da ono što je slušala na master studijama, za šta je dobro platila, u stvari sve ono što se sluša na raznim seminarima, stručnim usavršavanjima na koje je jedan profesor obavezan da ide kada je zaposlen u školi... i onda zaista ne vidim potrebu za masterom...
Re:
Niko ne banalizuje stepene. Master jeste stepenik ka doktorskim i on samo to i treba da bude. Nije u redu da se nameće kao uslov za rad u osnovnim i srednjim školama. Ne traži se ovde ukidanje mastera već promena zakona koji ga nameće kao uslov za rad u praksi. Većina studenata nema ni finasijskih mogućnosti, niti je planirala da upiše master (samim tim nema ni dovoljan prosek da se upiše na studije, a ako i upišu biće na samofinansiranju koje je skupo). Ovde se traži da se poštuje četvorogodišnja diploma, da se diplomirani, akademski građane ne posmatraju kao kandidati sa srednjoškolskom diplomo. MI TRAŽIMO DA SE UVAŽI ULOŽENI TRUD!
| This discussion has been closed. |