Zaštitimo Zemunski kej
Zato sto je Zemun - Zemun sa Kejom, sa njegovim žalosnim vrbama, patkama, labudovima i gnezdima na Ratnom ostrvu... I zato sto je već jedanput preživeo radikalsko krdo - Šešelja, Vučića i Tomu, onda kada smo svi - i Kej sa nama - preživeli Šešelja, Vučića i Tomu! I njihove "privremene" objekte, i dim pljeskavica sumnjivog sadržaja i "muzike" bez sadržaja svuda po Keju... I zato što Vučić i Toma nemaju prava da ih preživljavamo po drugi put! I zato što nije dobro ni za Dunav, ni za ptice, ni za ljude... Ono što Zemun jeste, Zemun treba i da bude. Ko hoće da ga vidi mora da ga poštuje! Zna se kako se poštuju priroda i istorija! I ljudi i njihovo pravo da odlučuju o svom okruženju. Ovo je... siledžijstvo - tako tipično! Tako nedopustivo!
Neka oni prave sebi spomenike na svojoj privatnoj zemlji - nije u Srbiji ništa njihovo više nego naše!
Šešelj je u ono vreme u odbranu stvaranja vašarskog Zemuna izgovorio i "Neće valjda ljudi da pasu travu".
Ma neka nam ostave zemunsku travu! Volim da sam ovca! Zato i živim u zemlji u kojoj može da se napravi sve glupo što nekome glupom padne napamet i u kojoj se više niko pametan ni o čemu ne pita. Arhitekte, prirodnjaci, ekolozi, socilolozi, istoričari... gde ste? Ili vam je strah popio mozak!?
Dragi sugradjani,
svako ko moze i koliko moze da se ukljuci tako sto ce deliti vest ili peticiju povremeno narednih dana kod sebe na svojim page-evima, grupama, blogovima, e-mailovima, portalima, forumima. Imamo podrsku Udruzenja Srpski Arhitekti i jos dosta bitnih urbanistickih,arhitektonskih,ekoloskih udruzenja i asocijacija. Budimo istrajni ali i dostojanstveni i bez teskih reci, samo jasan stav i odlucnost ima smisla.
Potpisite i podelite.
Hvala Vam na velikoj podrsci!
admini MOJ ZEMUN
Potpisao sam,ali mislim da sajber peticije nemaju nikakav uticaj.Peti parkic nije odbranjen na netu.A fali i peticija za lutkarsko pozoriste "Pinokio".
Dragi Zemunci!
U Zemunu živim i Zemun volim i baš zbog toga moram da vam postavim nekoliko pitanja.
Da li ste skoro obratili pažnju našta liči centar Zemuna? Našta liči Gospodska, našta liči Veliki trg, kakve su nam zgrade i fasade u najužem centru Zemuna? Koliko đubreta, prljavštine i komunalnog nereda i neukusa. Kakva nam je ulična rasveta i kakvi su nam pločnici u našim najprometnijim pešačkim ulicama? Kakva je novogodišnja rasveta u Karađorđevoj i Glavnoj. Park na Karađorđevom trgu je veoma često toliko zarastao u travu da nam se gube deca!
Park na okretnici koji se spominje je pun skitnica i pijanaca. Da li vam se dopada buvlja pijaca na tom mestu ili možda kartoni kojima se skitnice pokrivaju.
Lep brod hotel visoke kategorije je usidren prekoputa najzapuštenijeg trga u gradu. Umesto da budete radosni jer će ulepšati taj deo i jer će doći neki turisti da tu prenoće i prošetaju centrom, potroše i ostave neki dinar u ovom jadnom i siromašnom Zemunu, vi pišete peticiju.
Da li ste u skorije vreme posadili neko drvo, okrečili neku fasadu ili možda učinili nešto korisno za okruženje u kome živite?
Da li znate šta znači pristan za velike brodove? To znači da će svi oni turisti koji dolaze u Beograd velikim brodovima za krstarenje, prvo izlaziti u Zemun, umesto kao do sada kod Beton hale. Pogledajte kako živi taj deo oko luke u Karađorđevoj. To znači da će turisti šetati i trošiti i u našem Zemunu u koji sada vrlo retko dolaze. Bolje bi bilo da se Zemun pripremi za taj trenutak, a ne da se sramotimo ovakvim izgledom i situacijom.
Zato gospodo zavrnite rukave pa uradite nešto lepo, svako oko svoje kuće ili zgrade, da nam Zemun bude lep!
Ne plašite se progresa.
Re:
Osim ako sami niste vlasnik postojeceg ili buduceg kafica, restorana i sl. koje bi ti turisti posecivali, nemate nekog rezona da se odusevljavate pristanom za velike brodove ili ovim hotelom ukotvljenim na veoma pogresan deo SETALISTA.
Odrasla sam i zivim u Zemunu i tuzno mi je proci najlepsim delom setalista i umesto labudova i prelepog sirokog pogleda gledati u ovaj ogroman i ruzan brod, tuga :(
Re: Re:
Nisam vlasnik kafića, već sam stanovnik centra Zemuna koji je očajan zbog zapustenosti, nereda i siromaštva.
Neposrednu korist od turista će imati maloprodaje svih vrsta, prodavci na pijaci, kafići, restorani i sve uslužne delatnosti.
Ali ono što je važnije, je da će zemunski ugostitelji, trgovci, ljudi koji zarade od turista, te iste pare verovatno potrošiti u Zemunu, pa će deo novca doći i do vas. Da ne govorimo da će se možda otvoriti nova radna mesta....
Možda ta nova klima privuče još preduzetnika, pa se izdaju i svi ti prazni lokali po centru, pa sve živne.
To nam je potrebno, a ne neki lamenti.
Ovo uopste nije damski ali mnogo sam besna...
Re:
Baš zato taj Lepi Brod treba da se vrati na svoje Lepo mesto odakle je i došao,da nam ne kvari naš Feng Šui... poštovani vlasniku broda i ne brinite gde će Zemunci trošiti svoje novce!
| This discussion has been closed. |