За Србију слободну од ГМО

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Министарству животне средине и просторног планирања Министарству здравља

ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРОТИВ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИМ OРГАНИЗМИМА

Поштоване даме и господо, ми, доле потписани грађани Србије захтевамо:

ДА СЕ ЦЕЛА ТЕРИТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРОГЛАСИ ЗОНОМ БЕЗ ГМО

У том циљу, као први корак, тражимо:

1. да се задржи постојећи Закон о генетички модификованим организмима (ГМО) у коме јасно пише: „Ниједан модификован живи организам, као ни производ од генетички модификованог организма не може да се стави у промет, односно гаји у комерцијалне сврхе на територији Републике Србије“ (чл. 2) и да надлежни државни органи обезбеде његову доследну примену 2. да се униште сви незаконито посађени ГМО усеви у Србији, 3. да се укину сва експериментална поља под ГМО, 4. да се не дозволи узгајање ГМО садница по нашим шумама, 5. да се прекине са увозом ГМО сачме и друге ГМО хране намењене исхрани животиња, будући да је данас већ и научно доказано да оваква храна штети самим животињама, као и човеку кроз ланац исхране, 6. да се прекине са увозом хране и других производа који у себи садрже ГМО састојке као што су лекови, ГМО памук и други производи.

Као други корак, захтевамо измене постојећег закона, којима би се:

7. укинула одредба која дозвољава промет производа који садрже 0,9% генетски модификованог материјала, зато што је јасно да је овај проценат сасвим довољан да покрије већину генетичких модификација (обично је реч само о једном или неколико гена,а то је увек мање од 0,9%), 8. укинула свака могућност експеримената у отвореној средини и свако намерно увођење генетички модификованих организама у природну средину, јер су те могућности дате постојећим законом, масовно злоупотребљаване, 9. увела обавезна анализа на присуство ГМО при увозу хране, лекова, садног материјала, сточне хране и свих сировина или производа у којима би се могли наћи ГМО,Желимо да се пољопривреда Србије окрене органској производњи. 10. прописале драстичне новчане казне и забрана рада правним лицима и индивидуалним пољопривредним произвођачима због кршења овог закона 11. прописала обавезна јавна расправа у коју би били укључени независни стручњаци, пре било каквих промена у прописима из ове области.

Генетски модификовани организми (ГМО) је термин за животне форме добијене у лабораторији, насилним комбиновањем гена различитих врста живих организама, које се никада не дешава у природи. Људско тело није програмирано за овакву врсту хране. Постоји листа од 65 научно документованих ризика по здравље од исхране са ГМО, међу којима су и: 1. стерилитет, 2. карциноми, 3. импотенција, 4. Алцхајмерова болест, 5. хроничне алергијске реакције, 6. Morgellons болест, 7. EMS (еозинофилија мијалгија синдром), 8. токсичке реакције 9. и многе друге озбиљне болести које захватају све већи број становника планете и које ће као генетски рулет захватити и будуће генерације деце оних родитеља који се данас хране са ГМО. Преко 800 научника из 84 земље потписало је отворено писмо "Научници света свим владама" у којем захтевају забрану на патент за живот и упозоравају о огромној опасности од генетски модификоване хране и генетски модификованог семена. Британска медицинска асоцијација са преко 100.000 лекара захтевала је забрану ГМО. Америчка академија за медицину животне средине захтева глобалну забрану ГМО. За то време у Србији се намеће измена закона којом би се дозволило узгајање и промет ГМО! Генетски модификована храна је велика опасност по здравље људи и целог еколошког система. Генетске манипулације угрожавају не само човека, већ и све животне форме. Модификовани облици живота репродукују се и укрштају са природним организмима, шире се у еколошку средину на начин који не може да се предвиди, нити контролише. Генетски модификовано семе је непроцењиво озбиљна опасност биодиверзитету, као и здрављу земљишта и нашим аутохтоним сортама. Генетска загађеност када се једном дозволи, више никада не може да се очисти. Генетски модификовано семе је патент, приватно власништво, тако да корпорација која има право на овај патент не дозвољава произвођачима да сачувају семе за наредну сетву, већ семе мора наново да се купује за сваку сетву. Ко контролише храну, контролисаће и свет. Генетски инжењеринг не храни гладне, нити је решење да се нахрани светска популација. Србија има потенцијал да произведе, без примене ГМО, два пута више хране него што је потребно да би прехранила своје становништво. Ми смо против свих патената на биљке, животиње и људе, као и на њихове гене. Живот није креиран да би постао индустријска својина. Поштоване даме и господо чланови Владе, обраћамо Вам се мирним и законским путем јер искрено верујемо да Ви имате свест, сазнање и моралне вредности да заштитите све грађане Србије и нашу земљу. Желимо да се пољопривреда Србије окрене органској производњи.

Захтевамо да се цела Србија прогласи зоном без ГМО!

С поштовањем, доле потписани грађани Србије